Sztućce są częścią kuchni każdej gospodyni domowej i żaden posiłek nie jest bez nich kompletny. Mamy nadzieję, że ten artykuł pomoże Państwu dokonać właściwego wyboru przy zakupie zestawu.
Z czego wykonane są komplety sztućców?
Jeśli chodzi o jedzenie, to komplet sztućców jest pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę. Oprócz ich przeznaczenia, ważnym kryterium jest materiał, z którego wykonane są sztućce. Zobacz, jakie są aktualne propozycje sklepów internetowych.
Sztućce z aluminium
Sztućce wykonane z aluminium to najtańszy i najbardziej niepraktyczny wybór. Warto zaznaczyć, że sztućce aluminiowe są odporne na korozję (choć długotrwały kontakt z wodą jest niepożądany) i lekkie, ale na tym ich zalety się kończą.
Aluminium nie jest mocnym metalem. Nie jest odporny na obciążenia mechaniczne i odkształca się pod wpływem ciepła. Takich urządzeń nie należy myć metalowymi gąbkami i chemicznymi środkami ściernymi. Kolejną wadą jest to, że sztućce aluminiowe nie są zbyt reprezentacyjne.
Sztućce ze stali
Niemniej jednak, ze względu na stosunkowo niską cenę, produkty te są nadal poszukiwane w stołówkach komercyjnych i innych placówkach gastronomicznych.
Austenityczna stal nierdzewna jest najczęstszym materiałem używanym do produkcji naczyń kuchennych i sztućców. Dzięki zastosowaniu stopu chromowo-niklowego nie jest podatny na korozję. Jest również przyjazny dla środowiska i bezpieczny dla zdrowia człowieka.
Komplety sztućców ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna jest idealnie gładka i bakterie nie rozprzestrzeniają się na niej. Jest również obojętny na skład chemiczny żywności. Oznacza to, że nawet w długotrwałym kontakcie z żywnością, sztućce ze stali nierdzewnej nie psują jedzenia ani nie nadają mu nieprzyjemnego smaku.
Stal austenityczna jest bardzo twarda. Jest mało prawdopodobne, że bez wysiłku złamiesz lub nawet wygniesz jeden element w takim zestawie. Do mycia sztućców można używać specjalnych detergentów, proszków do szorowania i twardych gąbek – stal nierdzewna jest odporna na zarysowania.
Najnowsze komentarze