RSS Feed

Zrazy z szynki wieprzowej

20 kwietnia 2012 by Caroline

Zrazy zazwyczaj pojawiają się na moim stole w czasie świąt albo jakichś uroczystości.

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

30 dag boczku wędzonego

1 duża cebula

6 ogórków kiszonych

Kostka rosołowa Winiary

Liście laurowe

Ziele angielskie

Olej do smażenia

Sól

Pieprz

Warzywko

Sposób wykonania: 

Szynkę czyścimy i myjemy. Kroimy na plastry o szerokości do 1,5cm. Plastry traktujemy tłuczkiem. Rozbite plastry przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na tak przyprawione plastry kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w paski boczek wędzony i pokrojony w paski kawałek ogórka kiszonego. Szynkę wyłożoną składnikami zwijamy i spinamy wykałaczkami. Przygotowane zrazy obsmażamy na oleju z każdej strony. Obsmażone zrazy przekładamy do brytfanny lub garnka i zalewamy szklanką lub dwiema gorącej wody. Dodajemy kostkę rosołową Winiary i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy Warzywkiem i pieprzem. Wrzucamy ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do czasu, aż zrazy będą miękkie. Wówczas robimy zaklepkę i mamy zraziki w sosie. Można usmażyć na maśle pieczarki pokrojone w plastry i podawać do zrazów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Blip
  • Grono.net
  • MySpace
  • Twitter
  • Ulubione
  • PDF
  • Print

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.