RSS Feed

Gulasz z łopatki wieprzowej

20 kwietnia 2012 by Caroline

Gulasz z łopatki można podawać z gotowanymi ziemniakami lub w połączeniu z plackami ziemniaczanymi jako placek po cygańsku.

Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej

3 cebule

Warzywko

Pieprz

5 ząbków czosnku

Papryka słodka

Chili

Śmietana

Woda

Mąka

Olej

Kostka rosołowa Winiary

Sposób wykonania:

Łopatkę kroimy na kostkę i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, Warzywkiem, pieprzem i papryką słodką. Mięso smażymy na odrobinie oleju. Gdy mięsko się obsmaży, kroimy cebulę w krążki i dodajemy do łopatki. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie mięsko i cebulę zalewamy bulionem Winiary z kostki rosołowej Winiary Dusimy ok. 60 min. Przyprawiamy w razie potrzeby Warzywkiem, pieprzem i chili. Gdy smak nam odpowiada możemy zrobić zaklepkę z wody, śmietany i wody. Zaciągamy sos. Sos ten idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, które się nim polewa.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Blip
  • Grono.net
  • MySpace
  • Twitter
  • Ulubione
  • PDF
  • Print

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.