RSS Feed

Smażona wątróbka z indyka

20 kwietnia 2012 by Caroline

W moim domu lubimy wątróbkę. Kiedyś robiłam wieprzową. Jednak po zasmakowaniu w drobiowej, stwierdziłam, że właśnie ta bardziej mi odpowiada. Wątróbka indycza jest lepsza od wieprzowej, bo nie jest żylasta, jest też lepsza od drobiowej z kurczaka, bo jest większa i nie wymaga dużo zabawy przy oczyszczaniu.

Składniki:

1/2 kg wątroby indyczej

3 duże cebule

Olej

Sól

Pieprz

 Sposób wykonania:

Wątróbkę indyczą oczyszczamy z żyłek i kroimy na takie kawałki, jakie nam odpowiadają. Oczyszczoną wątróbkę obsuszamy za pomocą ręczniczków papierowych, by podczas smażenia wątroba nie „strzelała”. Osuszoną wątrobę smażymy na oleju z każdej strony. Gdy jest już lekko obsmażona, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Dusimy. Gdy cebula się poddusi, zdejmujemy pokrywkę i smażymy dalej. Teraz przyprawiamy potrawę solą i pieprzem. Gotową wątróbkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Blip
  • Grono.net
  • MySpace
  • Twitter
  • Ulubione
  • PDF
  • Print

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.