RSS Feed

Żeberka po amerykańsku

21 września 2012 by Caroline

Czwartkowe poranne zakupy, wyprawa do sklepu mięsnego, rozglądanie się po lodówkach za czymś smacznym i jest – żeberka mięsne. Oczami wyobraźni przejrzałam szuflady w poszukiwaniu przypraw – mam – przyprawa Żeberka po amerykańsku MELANKO.

Szczęśliwy powrót do domu. Po wejściu od razu zabrałam się za dzielenie żeberek i przyprawianie – żeby przeszło smakiem musiałam na kilka godzina włożyć je do lodówki.

Przyprawa ma bardziej postać proszkową niż poprzednia (Kurczak po amerykańsku), ale równie obłędnie pachnie. Kolor przyprawy pomarańczowy z widocznymi zielonymi akcentami ziołowymi. Mięsko przyprawiłam i włożyłam do lodówy.

Po paru godzinkach mogłam zabrać się za gotowanie.

Składniki:

1 kg żeberek mięsnych

Przyprawa Żeberka po amerykańsku Melanko

6 dużych pieczarek

3 marchewki

1 cebula

Odrobina oliwy

Sposób wykonania:

Żeberka dzielimy i przyprawiamy przyprawą Żeberka po amerykańsku. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby przeszły smakiem. Następnie wkładamy przyprawione żeberka skropione odrobiną oliwy do rękawa do pieczenia. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Dorzucamy do rękawa. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rękawa. Cebulę kroimy w półkrążki i także dorzucamy do rękawa. Rękaw zawiązujemy i mieszamy składniki, które do niego wrzuciliśmy. Piekarnik nagrzewamy do200°C. Rękaw wkładamy na blaszkę i pieczemy do 90 minut. Gotowe wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podajemy z ziemniakami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Blip
  • Grono.net
  • MySpace
  • Twitter
  • Ulubione
  • PDF
  • Print

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.