RSS Feed

Porcjowanie kurczaka

8 czerwca 2012 by Caroline

Jak wiele możemy zrobić kupując całego kurczaka? Co najmniej 3 obiady. Po co kupować osobne części i sporo przepłać? To po prostu nieopłacalne. Dla tych, którzy nie mają wprawy w porcjowaniu bądź też nigdy nie porcjowały kurczaka krótkie wyjaśnienie sprawy – krok po kroku. Oczywiście sposobów jest kilka, ja opiszę dla mnie najłatwiejszy.

Potrzebujemy:

Deskę do krojenia

Ostry nóż

Nożyce

1. Kurczaka kładziemy „na brzuchu”. W pierwszej kolejności odcinamy skrzydełka. Delikatnie nacinamy skórę i „pachę” skrzydełka, kość powinna się nadłamać, wówczas tniemy aż skrzydełko odejdzie od korpusu. W razie potrzeby można wspomóc się nożycami.

2. Następnie zabieramy się za udka. Udko odchylamy do góry i nacinamy od wewnętrznej strony udka, tniemy do zewnętrznej strony aż udko odejdzie od korpusu. W razie potrzeby można wspomóc się nożycami.

3. Pozostaje nam korpus (krzyż, kuper i szyja) z piersiami.

3. Z korpusu wycinamy piersi, tnąc żebra od dołu do góry. Powstaną dwie części: piersi i kręgosłup z kuprem i szyją.

4. Zdejmujemy skórę z piersi przy pomocy nożyc.

5. Piersi rozdzielamy, delikatnie je nacinając wzdłuż  i przy samym grzbiecie.

 Osobiście kupuję kurczaki z całości, porcjuje je, a podzielone porcje zamrażam. Dzięki temu zawsze mam z czego zrobić pyszny obiad.

Kręgosłup z szyją i kuprem śmiało możemy użyć do zup, np. rosołu, Skrzydełka i udka (w całości bądź też podzielone na pół) możemy upiec na blaszce albo zrobić na nich sos do obiadu. Piersi natomiast można użyć na kotlety albo do różnego rodzaju potrawek z makaronem czy ryżem.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Blip
  • Grono.net
  • MySpace
  • Twitter
  • Ulubione
  • PDF
  • Print

Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.