Rondel to wielozadaniowy garnek, który przydaje się w każdej kuchni. Jak wybrać rondel idealny? W tym celu warto zwrócić uwagę na rodzaj materiału, wysoką jakość oraz kompatybilność z płytą gazową czy indukcyjną.
Garnki w kuchni
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że garnki to konieczne wyposażanie w każdej kuchni. Wśród wielu modeli garnków, wyróżnia się praktyczny i niezwykle uniwersalny rondel.
Rondel
Rondel to rodzaj garnka, który posiada w sobie cechy patelni. Jest on jednak od niej wyższy. Ma on okrągły kształt oraz pojedynczą długą rączkę. Niektóre dostępne w sprzedaży modele rondli posiadają dodatkową rączkę, dzięki której ich stosowanie jest bardziej wygodne i bezpieczne.
Rodzaje rondli
To jaki wybrać rondel zależy w głównej mierze od indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeszcze do niedawna w sprzedaży oferowane były jedynie rondle emaliowane oraz żeliwne. Obecnie, wybór jest zdecydowanie większy, a rondle są bardziej wytrzymałe i poręczne.
Nowoczesne rondle żeliwne
Sprzedawane obecnie rondle żeliwne są estetycznie wykonane oraz trwałe. Dobrze przewodzą ciepło i utrzymują je przez długi czas. Co ciekawe, tego typu naczynia można z powodzeniem stawiać na tradycyjnej kuchence, jak i wkładać do piekarnika. Ponadto, wraz z upływem czasu rondle żeliwne stają się coraz bardziej wytrzymałe.
Rondle ze stali nierdzewnej
Rondle wykonane ze stali nierdzewnej są uniwersalne, a zatem niezwykle popularne. Ponadto, są one estetyczne i odporne na uszkodzenia. Podczas ich wyboru i zakupu należy jednak zwracać uwagę na stop metali. W optymalnej sytuacji zawiera on 18% chromu i w 10% niklu. Podczas zakupu tego rodzaju garnków warto zwracać szczególną uwagę na grubość ich dna, które chroni potrawę przed przypaleniem.
Rondle emaliowane
Rondle emaliowane to produkty estetyczne, lecz dość kruche i mało wytrzymałe.
Rondle na indukcję
Jak wspomniano powyżej, rodzaj garnka powinien być uzależniony od rodzaju kuchenki. Należy bowiem pamiętać o tym, że nie wszystkie produkty będą kompatybilne na przykład z płytą indukcyjną.
Rondel do wielu zadań
Rondel to bardzo praktyczny przedmiot, który ma liczne zastosowania. Może on bowiem służyć do gotowania, smażenia, podgrzewania i zapiekania.
Najnowsze komentarze