Dekorujemy ciasto tylką rosyjską

Cechą charakterystyczną każdego tortu jest to, że posiada on bardzo piękne i misternie wykonywane zdobienia. Zdecydowanie najbardziej rozpoznawalnym elementem dekoracyjnym tortów są różnego rodzaju kwiaty z kremu, które za każdym razem, gdy się je widzi, wzbudzają ogromny zachwyt i przemyślenia, jak się je wykonuje. A okazuje się, że robi się to przy użyciu bardzo zmyślnego dodatku.

Czym są tylki rosyjskie?

Każdy z pewnością przynajmniej raz w swoim życiu widział, jak cukiernik przy pomocy specjalnego rękawa cukierniczego podaje na powierzchnię ciasta krem, bitą śmietanę lub inny przygotowany wcześniej produkt. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, co znajduje się na końcu tego rękawa, a są to różnego rodzaju tylki. Zależnie od ich kształtu, uzyskać można zupełnie inne wzory. A najbardziej szczególnym i charakterystycznym są tylki rosyjskie, przy pomocy których uzyskuje się niezwykle szczegółowe i dokładnie wykonane wzory kwiatów, które są obecne właściwie na każdym torcie i bez których trudno sobie takie wypieki po prostu wyobrazić.

O czym należy pamiętać, gdy używa się tylki rosyjskie?

Żeby jednak takie kwiatowe wzory z rosyjskich tylków wychodziły możliwie najlepsze, trzeba jednak pamiętać o kilku szczegółach związanych z przygotowaniem kremu. Musi on być przede wszystkim bardzo dobrze sporządzony. To znaczny, że musi być całkowicie pozbawiony grudek i niedoskonałości. Warto też pamiętać o tym, aby przed używaniem kremu, schłodzić go najpierw w niskiej temperaturze, co pozwoli na wykonywanie dokładniejszych wzorów.