Kamienna, plastikowa, czy szklana? Jaka jest idealna deska do krojenia?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia nie jest zadanie łatwym. Wiele osób nie poświęca temu wyborowi zbyt dużo uwagi, co kończy się licznymi frustracjami i kłopotami związanymi z przygotowywaniem potraw w kuchni. Bo przecież to właśnie deska do krojenia jest często centralnym punktem tworzenia mniej lub bardziej zaawansowanych potraw.

Rodzaje desek do krojenia

składana deska do krojenia

W AleDobre spotkać można na prawdę wiele różnego rodzaju desek do krojenia które różnią się od siebie przede wszystkim zastosowanym do ich produkcji materiałem. Materią ten decyduje później o całym szeregu wad i zalet, które dana deska będzie posiadała.

Przykładowo deska plastikowa jest niezwykle tania, lecz także bardzo nietrwała. Wystarczy tylko kilka mocniejszych pociągnięć nożem, aby na jej powierzchni powstały nieusuwalne nacięcia, które czasem mogą nawet przeciąć się przez deskę.

Deski plastikowe nie należą również do zbyt estetycznych, dlatego też wielu klientów wybiera na przykład deski szklane, które zachwycają swoim wyglądem i wzornictwem. Niestety takie szklane deski są bardzo kruche i nawet niewielki upadek może skończyć się ich całkowitym zniszczeniem.
Osoby, które cenią sobie wytrzymałość desek, powinny wybierać wersję kamienną. Zarezerwowana jest ona jednak tylko dla osób, które posiadają nieco więcej siły, ponieważ kamienne deski do krojenia są stosunkowo ciężkie.

Którą wybrać?

Jak zatem widać, wybór nie jest wcale tak oczywisty, jakby się to mogło wydawać. Dlatego też tak bardzo ważne jest to, aby odpowiednio określić swoje potrzeby i oczekiwania i na ich podstawie dobrać odpowiedni rodzaj deski do krojenia.