RSS Feed

Wypiekacz do chleba i podstawowy chleb biały

1 października 2012 by Caroline

We wtorek dotarła do mnie nagroda, jaką otrzymałam za udział w akcji „Upiecz smakowity chleb”, którą zorganizowali Irena i Andrzej, prowadzący blog Kuchnia Ireny i Andrzeja wraz z producentem margaryny Smakowita.

W tym miejscu chciałabym serdecznie podziękować organizatorom za wspaniałą nagrodę w postaci wypiekacza do chleba firmy Moulinex.

Wypiekacz zawsze był moim marzeniem. Jednak nigdy nie było pieniędzy, żeby móc sprawić sobie taką przyjemność. Dzięki akcji moje marzenie spełniło się. Jestem bardzo szczęśliwa i zadowolona.

Czemu zadowolona?

Bo od razu musiałam go wypróbować. Chleb wyszedł idealny i pyszny.

Zacznijmy jednak od przedstawienia mojego nowego przyjaciela:

Wypiekacz do chleba zapakowany był oczywiście w oryginalny karton. Ma podbitą kartę gwarancyjną.

Wypiekacz ma kolor ecru.

Otwierany jest standardowo od góry. Na panelu przednim mamy 6 przycisków, które stanowią panel sterowania. Obok znajduje się ekran wyświetlacza, który wskazuje nam cykl i czas.

Na panel sterowania składa się:

 przycisk włączania/wyłączania

wybór wagi chleba

opóźniony start i wybór czasu dla programu 8 i 12

wybór koloru wypieku

wybór programu (programów jest 12)

wskaźnik pracy w toku

Klapa, która otwiera się od góry uzbrojona jest w okienko przez, które można podglądać etapy pracy wypiekacza. Gdy otworzymy klapę znajdziemy formę do chleba w kształcie prostokąta. Forma ta wygląda jak wiaderko. Posiada bowiem uchwyt taki sam jak wiadro. Dodatkowo do wypiekacza załączone było mieszadło, kubek z podziałką oraz dwustronny dozownik (łyżeczka do herbaty i łyżka stołowa), a także hak służący do wyjmowania mieszadła.

Programy:

  1. Podstawowy Chleb Biały.
  2. Chleb Francuski.
  3. Chleb Pełnoziarnisty.
  4. Szybki Podstawowy Chleb Biały.
  5. Chleb Słodki.
  6. Chleb Szybki I.
  7. Chleb Szybki II.
  8. Ciasto na Chleb.’
  9. Konfitura.
  10. Ciasto.
  11. Chleb Kanapkowy.
  12. Wypiekanie Bochenka.

Na cykle pracy wypiekacza składają się:

  1. Wyrabianie ciata.
  2. Odpoczynek.
  3. Wyrastanie
  4. Wypiekanie.
  5. Odgrzewanie.

Bardzo fajną rzeczą, która zawarta jest w książeczce opisującej urządzenia są przepisy na chleby z każdego programu.

Mój pierwszy chleb przygotowany przy użyciu wypiekacza Moulinex to Podstawowy Chleb Biały 900g.

Składniki:

320ml wody

4 łyżki oleju

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

525g mąki tortowej

1 i 1/3 łyżeczki drożdży

Sposób wykonania:

Wszyskie składniki umieszczamy w formie w takiej kolejności jak podane są składniki. Należy dokładnie odmierzyć proporcje. Montujemy formę w wypiekaczu, zamykamy klapę i włączamy urządzenie. Po 3 godzinach wyjmujemy upieczony chleb, który jest smaczny.


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>