RSS Feed

Smażona wątróbka z indyka

20 kwietnia 2012 by Caroline

W moim domu lubimy wątróbkę. Kiedyś robiłam wieprzową. Jednak po zasmakowaniu w drobiowej, stwierdziłam, że właśnie ta bardziej mi odpowiada. Wątróbka indycza jest lepsza od wieprzowej, bo nie jest żylasta, jest też lepsza od drobiowej z kurczaka, bo jest większa i nie wymaga dużo zabawy przy oczyszczaniu.

Składniki:

1/2 kg wątroby indyczej

3 duże cebule

Olej

Sól

Pieprz

 Sposób wykonania:

Wątróbkę indyczą oczyszczamy z żyłek i kroimy na takie kawałki, jakie nam odpowiadają. Oczyszczoną wątróbkę obsuszamy za pomocą ręczniczków papierowych, by podczas smażenia wątroba nie „strzelała”. Osuszoną wątrobę smażymy na oleju z każdej strony. Gdy jest już lekko obsmażona, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Dusimy. Gdy cebula się poddusi, zdejmujemy pokrywkę i smażymy dalej. Teraz przyprawiamy potrawę solą i pieprzem. Gotową wątróbkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>