RSS Feed

Żeberka po amerykańsku

21 września 2012 by Caroline

Czwartkowe poranne zakupy, wyprawa do sklepu mięsnego, rozglądanie się po lodówkach za czymś smacznym i jest – żeberka mięsne. Oczami wyobraźni przejrzałam szuflady w poszukiwaniu przypraw – mam – przyprawa Żeberka po amerykańsku MELANKO.

Szczęśliwy powrót do domu. Po wejściu od razu zabrałam się za dzielenie żeberek i przyprawianie – żeby przeszło smakiem musiałam na kilka godzina włożyć je do lodówki.

Przyprawa ma bardziej postać proszkową niż poprzednia (Kurczak po amerykańsku), ale równie obłędnie pachnie. Kolor przyprawy pomarańczowy z widocznymi zielonymi akcentami ziołowymi. Mięsko przyprawiłam i włożyłam do lodówy.

Po paru godzinkach mogłam zabrać się za gotowanie.

Składniki:

1 kg żeberek mięsnych

Przyprawa Żeberka po amerykańsku Melanko

6 dużych pieczarek

3 marchewki

1 cebula

Odrobina oliwy

Sposób wykonania:

Żeberka dzielimy i przyprawiamy przyprawą Żeberka po amerykańsku. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby przeszły smakiem. Następnie wkładamy przyprawione żeberka skropione odrobiną oliwy do rękawa do pieczenia. Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Dorzucamy do rękawa. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rękawa. Cebulę kroimy w półkrążki i także dorzucamy do rękawa. Rękaw zawiązujemy i mieszamy składniki, które do niego wrzuciliśmy. Piekarnik nagrzewamy do200°C. Rękaw wkładamy na blaszkę i pieczemy do 90 minut. Gotowe wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podajemy z ziemniakami.


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>