Czy warto kupić garnek rzymski?

Garnek rzymski z pewnością ucieszy niejedną panią domu, która uwielbia gotować pyszne potrawy dla swojej rodziny, jednocześnie dbając by dieta była lekka i uboga w tłuszcz. Ten garnek pozwala bowiem na przygotowanie potraw z minimalną ilością tłuszczu. Czym jest zatem garnek rzymski i dlaczego jeszcze warto mieć go w swojej kuchni?

Dlaczego warto kupić garnek rzymski?

Ten garnek to gliniane naczynie z pokrywą, w którym gotuje się zarówno dania mięsne jak i warzywne, można nawet piec w nim chleb lub ciasta. Do przygotowania potraw praktycznie nie trzeba używać tłuszczu, w mimo to będą one bardzo soczyste i miękkie, oraz pełne smaku i aromatu. Tak wielofunkcyjne naczynie, jeżeli tylko będzie używane w odpowiedni sposób, posłuży rzez wiele lat.

doskonały garnek rzymski
Zdjęcie pochodzi ze strony www.aledobre.pl

Jak gotować w garnku rzymskim?

Przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy, garnek należy zamoczyć na około pół godziny w zimnej wodzie. W tym czasie w pory garnka wniknie woda, którą garnek będzie oddawał podczas gotowania. Dzięki temu potrawy będą bardzo soczyste i miękkie. Ważne, aby garnek zawsze wkładać do zimnego piekarnika, który dopiero potem nagrzewany. W ten sposób chronimy garnek przed pęknięciem pod wpływem różnic temperatury. Garnek należy moczyć przed każdym użyciem.

Jak czyścić i przechowywać ten rodzaj garnka

Myjąc garnek nie należy używać detergentów do czyszczenia lub płynu do mycia naczyń. To zasada, która chroni garnek przed wchłanianiem chemikaliów. Jeżeli jednak konieczne będzie zastosowanie płynu do mycia naczyń, trzeba później odpowiednio długo moczyć garnek w zimnej wodzie. Garnek należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, w którym będzie bezpieczny od zapleśnienia. Niestety gliniane naczynia wymagają więcej w tym aspekcie, są jednak doskonałe do przygotowywania dań, które smakują dzięki nim wyśmienicie.