RSS Feed

Oprawiamy dorsza

23 maja 2012 by Caroline

Druga część poradnika jak czyścić i oprawiać ryby. Tym razem w roli głównej dorsz, złowiony przez mojego Krzysia na kutrze. Dlaczego właśnie dorsz? Ktoś mógłby powiedzieć, że w pierwszej części poradnika przeczytać można jak wyczyścić rybę. Otóż w przypadku dorsza nie wystarczy odciąć łba i wypatroszyć. Co należy zrobić przeczytasz poniżej.

Standardowo nacinamy podbrzusze ryby, wyjmujemy wnętrzności, odcinamy łeb.

Wypatroszonemu dorszowi  przy pomocy nożyczek odcinamy płetwy: boczne, grzbietowe i podbrzuszne.

 Po wypatroszeniu dorsza uwidacznia się cienka, czarna błonka.

Błonkę tą usuwamy poprzez zrywanie. Bardzo łatwo odchodzi od mięsa. Pod błonką znajduje się kolejna, tym razem biała i gruba błona. Rozciąga się ona wzdłuż „wewnętrznej części kręgosłupa” ryby.

Błonę tą należy wyciąć nożyczkami.

Gdy pozbędziemy się błony można zabrać się na oczyszczane z łusek. Łusek pozbywamy się przy pomocy noża, kierując się „pod prąd”. Łuski są malutkie i bardzo łatwo odchodzą od ryby. Nie odskakują jak te duże.


Brak komentarzy »

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>