Podstawowe noże w każdej kuchni

Codzienne praca w kuchni wymaga posiadania odpowiednich noży, które przydadzą się nie tylko w profesjonalnej restauracji, ale również w domowym zaciszu. Większość osób nie wie jednak, na jaki nóż się zdecydować, jednak posiadanie tylko jednego egzemplarza to niestety za mało. Jakie zatem noży powinny znaleźć się w każdej kuchni?

Nóż szefa kuchni

Jednym z najbardziej uniwersalnych jest nóż szefa kuchni marki Victorinox, który charakteryzuje się dosyć szerokim i lekko wyprofilowanym ostrzem, dzięki czemu sprawdza się idealnie do szatkowania, krojenia, a także siekania różnego rodzaju produktów spożywczych. Zastosowanie noża szefa kuchni jest bardzo szerokie, ponieważ można nim bez problemu nie tylko pokroić mięso, ale również wyfiletować rybę, czy też pokroić warzywa i owoce.

Nóż do pieczywa

Nie każdy dom zaopatrzony jest w elektryczną maszynkę do krojenia chleba, dlatego też, aby ukroić kilka kromek, warto wykorzystać w tym celu specjalny nóż do pieczywa. Taki nóż jest dosyć długi, jednak najważniejsze jest to, iż posiada szeroko rozstawione i duże ząbki ułatwiając tym samym proces krojenia. Warto wiedzieć o tym, iż nóż do pieczywa umożliwia ukrojenie bardzo prostych kromek, które nie ulegają rozpadowi.