Wielkość zlewu gastronomicznego

Na rynku możemy spotkać bardzo duży wybór zlewów gastronomicznych, które znacznie ułatwią nam utrzymanie czystości w lokalu. Jednak musimy pamiętać, że wybór odpowiedniego zlewu jest tak samo ważny jak jego odpowiednie ulokowanie. Nie może on bowiem zawadzać w pracy i tym samym musi być zawsze pod ręką kucharza. Jeśli w lokalu jest kilku kucharzy, to warto zdecydować się na kilka zlewów.

Zlewy w kilku rozmiarach

Zlew gastronomiczny jest dostępny na rynku w kilku wariantach (patrz na GastroPuls.pl) i może mieć on wbudowane kilka dodatkowych funkcji, które często bardzo ułatwiają. Możemy zdecydować się np na opcję z ociekaczem, a także na opcję z wbudowanym stolikiem czy całkowicie zabudowany.

Jeśli chodzi o wielkość, to możemy spotkać te jednokomorowe i te dwukomorowe. W dużej restauracji najlepiej mieć i duże wielkości i małe, a odpowiednie rozmieszczenie rzeczywiście ułatwi pracę kucharza. Bowiem zlew gastronomiczny dobrze dobrany, a także odpowiednio ulokowany może znacząco przyspieszyć pracę w restauracji tak, aby potrawy były wydawane szybko, a w między czasie możliwe było utrzymanie czystości w kuchni. Jest to dość istotna kwestia, bo w każdym lokalu, który ma styczność z żywnością musi być utrzymany pełny porządek, bo tylko tak każda przygotowywana potrawa jest według najwyższych standardów i lokalowi nie grożą żadne kary, które mogłyby się zdarzyć na skutek nieodpowiedniej higieny. Jest to więc bardzo ważne, aby zlew był odpowiednio dobrany i rzeczywiście ułatwiał pracę kucharza i innych osób pracujących w kuchni.