Co na obiad?

To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu. Codziennie. A taki stan rzeczy bywa szalenie frustrujący. Skąd brać pomysły na obiad każdego dnia?

Jasno trzeba stwierdzić, że w dzisiejszych czasach kobieta, która ma czas i przede wszystkim chęci gotować w domu, jest narodowym skarbem wartości niemożliwej do oszacowania czy przecenienia. Jest bohaterką wśród całej rzeszy kulinarnych beztalenci, uważających że gotowe potrawy są wygodniejsze lub co gorsza zdrowsze. Jeśli zatem gotujesz i sprawia Ci to frajdę, już jesteś zwyciężczynią. A każdy zwycięzca ma przecież swoje sekrety.

Internetowe pomysły na obiad

Są ich setki milionów. Możesz sięgać po przepisy z rozmaitych kuchni świata, choć ich wykonanie często będzie kłopotliwe ze względu chociażby na dostępność składników.

Nie trzeba jednak szukać tak daleko, aby ugotować coś, co będzie smakowało najbliższym. Nasza polska kuchnia jest przecież tak naszpikowana świetnymi daniami, że przebierać można do woli.

Na blogach i w kulinarnych serwisach jak MniamMniam pomysły na obiad zwykle podają wszystko, jak na przysłowiowej tacy. Można nawet zobaczyć, jak krok po korku przyrządza się wybraną potrawę. To duże ułatwienie, zwłaszcza dla początkujących.

Książki kucharskie i własne zeszyty

Nieocenioną pomocą dla ambitnych szefowych kuchni są profesjonalne książki kucharskie. Nierzadko ich poziom merytoryczny przekracza wiedzę i umiejętności amatorskich kucharek, co bywa tak samo denerwujące, jak inspirujące.

Prawdziwym skarbem natomiast są własne zeszyty, pełne przepisów na ciasta i pomysłów na obiad, które zbiera się latami. Nasze babcie miały takie skarbnice spisane odręcznie. Nasze mamy i koleżanki-kucharki korzystają głównie ze zbiorów wycinków z gazet z przepisami.

Nad nowymi przepisami, takie kolekcje mają niezaprzeczalną przewagę: większość potraw, które są w nich opisane, zostały przez posiadaczkę zeszytu wykonane co najmniej raz. Nie dziwią zatem praktyczne notatki i uwagi zdobiące wycinki z gazet. Takie doświadczenie zdobywa się latami.

Cały sens

Pytanie, co na obiad, naprawdę bywa wkurzające. Nie warto jednak podejmować się gotowania dla rodziny w poczuciu przygnębiającego obowiązku. Karmimy naszych najbliższych. Czy się nam to podoba, czy nie, w każdą własnoręcznie wykonaną potrawę wkładamy swoje serce. Cały sens domowego gotowania zawiera się właśnie w tym, by gotować z pasją i miłością. A kobieta, która potrafi gotować, jest wielkim skarbem.