Co zamiast zwykłej deski do krojenia?

Szukając alternatywy dla oklepanej i często zwyczajnie niewygodnej w użytkowaniu drewnianej deski do krojenia z takich modelów, z pewnością natrafimy na jej szklane, czy też plastikowe zamienniki. Czym się one charakteryzują i czy warto jest się nimi zainteresować i znaleźć dla nich miejsce w kuchni?

Charakterystyka szklanej deski

Utarło się, że deska do krojenia musi być wykonana z drewna lub materiałów drewnopodobnych. Producenci szklanych desek do krojenia starają się to przekonanie zmienić.

Szklane deski charakteryzują się przede wszystkim ogromną wygodą w użytkowaniu. Nie chłoną żadnych zapachów, ani wilgoci. Można je bez przeszkód myć w zmywarkach bez obaw o ich zniszczenie. Dodatkowo deska wykonana ze szkła wykazuje znacznie większe wartości higieniczne w związku z odpornością na chłonięcie wilgoci.

Charakterystyka deski plastikowej

Deski do krojenia wykonane z plastiku nie są co prawda zbyt estetyczne i wytrzymałe – potrafią już po kilku użyciach doznać trwałego uszkodzenia powierzchni – to jednak są drugą po drewnianej najczęściej używaną deską. Z jakiego powodu? Głównie z powodu ceny, która jest bardzo niska, i z powodu bardzo dużej dostępności. Nawet, gdy jedna deska z plastiku będzie tylko do wyrzucenia, można bez przeszkód szybko i tanio kupić drugą.