Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowywania kawy. Wystarczy zalać kawę wrzątkiem i gotowe. I taka właśnie metoda sprawdza się dla przeciętnego pijacza kawy. Ci miłośnicy czarnej jak smoła kawy, którzy zakosztowali tej pochodzącej z zaparzacza do kawy, z całą pewnością nie zgodzą się z podaną wyżej procedurą.
Czym jest zaparzacz do kawy?
Zaparzacz do kawy przypomina nieco swoim wyglądem niewielki czajnik. Podobnie do niego zalewa się go wodą, którą się następnie w nim gotuje. Różnicę natomiast stanowi dodatkowy filtr z lejkiem, do którego wprowadza się ziarna kawy, oraz oczywiście górna pokrywa, która jest jednocześnie zbiornikiem na zaparzoną kawę.
Jak go używać?
Zaparzacz do kawy jest urządzeniem, które jest niezwykle proste w obsłudze. Nawet największy laik będzie potrafił przy jego pomocy zrobić kawę. Aby jednak ona była tak dobra, jak umożliwia to zaparzacz, trzeba będzie się jednak nieco natrudzić.
Przede wszystkim należy stosować możliwie największe i najgęstsze ziarno kawy. Po pierwsze, aby nie wypadło ono przez siateczkę filtra, ale również z powodu czasu, jaki potrzeba na zaparzenie kawy. Wynosi on nawet do kilkunastu minut, co w przypadku bardzo małych ziaren kawy mogłoby spowodować ich całkowite zaniknięcie.
Drugą bardzo ważną sprawą jest używanie przy każdorazowym korzystaniu z zaparzacza tyle wody, do ilu został przewidziany. Chcąc zrobić sobie jedną kawę można oczywiście na jedną wlać wodę, jednak jej jakość będzie znacznie gorsza niż w przypadku użycia takiej ilości wody, do jakiej został przewidziany zaparzacz.
Najnowsze komentarze