Korzystanie z patelni ceramicznej

Patelnie ceramiczne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Wabikiem dla nabywających je klientów są z pewnością liczne zapewnienia, dotyczące zmniejszonego użycia tłuszczu. Jest to poniekąd prawda, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie z nich nadadzą się do przyrządzania wyłącznie dietetycznych potraw.

Główne rodzaje patelni ceramicznych

Na rynku istnieją bowiem dwa podstawowe typy patelni, wśród których wymienić można między innymi: tradycyjna patelnia ceramiczna oraz patelnia ceramiczna z nieprzywierającą powłoką. Zwyczajna patelnia ceramiczna jest wprawdzie bardzo solidna i trwała, jednak smażąc na niej potrawy, trzeba użyć stosunkowo dużej ilości tłuszczu.

Patelnia z nieprzywierającym dnem

Chcąc jednak ograniczyć jego spożywanie, można wybrać podobne naczynie z nieprzywierającym dnem. Tego typu patelnia ceramiczna jest odrobinę delikatniejsza, dlatego też warto używać jej dosyć ostrożnie, aby zbyt szybko nie uległa zniszczeniom. Można jednak przy jej pomocy smażyć nie tylko potrawy przy minimalnej ilości tłuszczu, ale również na minimalnej mocy palnika. Ponadto, używając jej, dania przygotowuje się też znacznie szybciej niż w przypadku korzystania z innych typów patelni.

profesjonalna ceramiczna patelnia