Obowiązkowym naczyniem w domu każdego miłośnika naleśników jest specjalna patelnia do ich smażenia – https://ostry-sklep.pl/patelnie-do-nalesnikow. W sprzedaży jak widać można znaleźć jej różne rodzaje – z pewnością każdy znajdzie odpowiednią dla siebie.
Powłoka patelni do naleśników
Od powłoki patelni zależy to, jak smażone na niej naleśniki będą się przewracać. Warto zatroszczyć się o to, by była ona nieprzywierająca, dzięki czemu placki nie będą przyklejały się do dna naczynia. Dostępne są patelnie z powłoką:
– tytanową,
– mineralną,
– ceramiczną,
– teflonową,
– granitową,
– żeliwną,
– stalową.
Od rodzaju powłoki zależy także sposób mycia patelni; niektórych z nich nie wolno szorować ostrymi gąbkami i silnymi detergentami, ponieważ w ten sposób może dojść do zarysowania powierzchni i tym samym do uszkodzenia patelni. Nie wszystkie nadają się także do mycia w zmywarce.
Kształt patelni
Tradycyjna patelnia do naleśników jest okrągła, jednak w sklepach z akcesoriami kuchennymi można znaleźć także jej kwadratowe wersje. Są one przydatne na przykład podczas przygotowania placków przeznaczonych do komponowania potraw z dużą ilością farszu – placek w kształcie kwadratu o wiele łatwiej zawinąć niż jego okrągły odpowiednik. Co więcej, kwadratową patelnię naleśnikową można wykorzystać do smażenia kwadratowych omletów.
Najnowsze komentarze