Jak wybrać odpowiedni młynek do pieprzu?

Spędzanie czasu w kuchni nie jest dla niektórych kobiet najprzyjemniejszym doświadczeniem, ale gdy pomagają w tym ładne i przydatne akcesoria, takie jak młynek do pieprzu, czas mija szybciej, a praca wydaje się mniej żmudna. W dzisiejszym świecie małe rzeczy mają znaczenie. Żadna potrawa nie może obyć się bez przypraw – sól, pieprz, kardamon, imbir, goździki – każda z przypraw nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i smak.

Początki mielenia przypraw

W dawnych czasach przyprawy były zbierane ręcznie, suszone, mielone w moździerzu i sprzedawane za duże pieniądze – miały wtedy swoją wartość. Ale teraz, niestety, łatwiej jest kupić tak zwaną przyprawę w sklepach w torebkach, bardziej jak proszek. Aby mieć w domu nie żałosne pozory przyprawy, ale jej zapach i niesamowity smak, należy zaopatrzyć się w tak niezbędną rzecz jak młynek.

Co to jest młynek do pieprzu i czy jest on konieczny w kuchni?

młynek do pieprzuMłynek do pieprzu składa się z kolby, która składa się z kilku części, tzw. części głównej, w której umieszcza się przyprawy, kamieni młyńskich, które mielą przyprawy na małe cząstki, a bezpośrednio pojemnika, do którego wpadają pokruszone przyprawy.

Istnieją dwa rodzaje młynów: z napędem elektrycznym i ręcznym. Który z nich jest lepszy – nie ma pewnej odpowiedzi, ale pewne jest, że elektryczny młynek do pieprzu jest łatwy w użyciu. Wymagany wysiłek jest minimalny, a czas potrzebny do przetworzenia przypraw skraca się dzięki młynkowi elektrycznemu.

Z kolei mechaniczny lub ręczny młynek do pieprzu wymaga maksymalnego wysiłku przy mieleniu – proces ten jest dość czasochłonny, ale jedną z jego zalet jest precyzyjne dozowanie, co jest prawie niemożliwe w przypadku młynka elektrycznego Można również zaopatrzyć się w młynek do pieprzu dla profesjonalisty, który jest przyjemny w użyciu, znaleźć je można w sklepie Technica. Istnieje jednorazowy młynek, w którym nie trzeba nic wypełniać, jest sprzedawany gotowy, ale niektóre gospodynie są w stanie użyć go kilka razy, uciekając się do pewnych sztuczek. Czy potrzebujesz go w swojej kuchni? Tak, Twoje potrawy z pewnością staną się bardziej aromatyczne i smaczne.