Wysokiej jakości patelnie – którą wybrać?

Niewątpliwie, zarówno w przypadku zawodowego kucharza, jak i amatora, duży wpływ na to, czy przygotowywane jedzenie jest smaczne ma to, jakiego sprzętu używa się do jego przygotowania. Jednakże zdecydowanie jedną z najistotniejszych kwestii jest odpowiednie dobranie wysokiej jakości patelni.

Popularność żeliwa

Trudno nie zauważyć, że wśród najpopularniejszych materiałów, które wykorzystuje się do tworzenia patelni jest żeliwo. Posiada ono szereg właściwości, które sprawiają, że patelnia żeliwna uważana jest za patelnię najwyższej jakości. Warto nieco bliżej poznać cechy tego typu patelni.

Przede wszystkim, uwagę zwraca uniwersalność tego typu patelni. Jest ona uniwersalna w tym sensie, że właściwie każdego typu potrawy mogą być na niej smażone z powodzeniem. Jednak nie tylko na tym polega ich uniwersalność. Dużą zaletą tych patelni jest to, że można na nich smażyć potrawy w zasadzie na wszystkich rodzajach kuchenek. Jest to ważne, gdyż ostatnimi czasy bardzo popularne są tak zwane kuchenki indukcyjne. Niestety, wiele materiałów nie jest dostosowanych do tego, aby smażyć na wykonanych z nich patelniach wykorzystując kuchenkę indukcyjną. W przypadku żeliwa akurat problem ten nie istnieje gdyż bardzo dobrze znosi ono kontakt z kuchenką indukcyjną.