Sos teriyaki – z czym to się je?

Coraz większą popularnością, już nie tylko w krajach azjatyckich, ale również poza nimi, cieszy się sos teriyaki. Ta nietypowa wariacja od sosu sojowego zaskakuje swoim charakterystycznym smakiem, który doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs oraz ryb, a także sałatek i innych dań, niekoniecznie orientalnych.

Nietypowy smak sosu teriyaki

Tym, co odróżnia sos teriyaki – spróbuj tego od innych przypraw orientalnych, jest jego charakterystyczny, słodko-słony smak. Przygotowuje się go ze słodzonego miodem sosu sojowego, co nadaje mu ten nietypowy aromat, który doskonale pasuje do wielu mięs. W Japonii najczęściej teriyaki wykorzystuje się jako marynatę, ze względu na to, że zapewnia on doskonałą glazurę w przypadku przygotowywanych z jego użyciem potraw, której nie da się uzyskać w żaden inny sposób.

Sos teriyaki – do jakich potraw?

W krajach azjatyckich sos ten najczęściej wykorzystuje się do pieczonych mięs i ryb, również jako oryginalna marynata. Natomiast poza nimi największą popularnością cieszy się wśród amatorów grillowania. Słodko-słony smak sosu teriyaki doskonale współgra z grillowanymi mięsami, nadając im nieco orientalny aromat, przez co smakują one w zupełnie inny sposób. Doceniają to zwłaszcza fani eksperymentowania z różnymi smakami i fani dań orientalnych.

Zamiast sosu sojowego do sushi

Nawet osoby, które za tą czołową potrawą kuchni azjatyckiej nie przepadają, doskonale wiedzą, że tę przekąskę z ryżu i surowych ryb podaje się z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Osoby, które preferują nieco bardziej wyszukane smaki, często zastępują sos sojowy sosem teriyaki. Ich smak jest stosunkowo zbliżony do siebie, przez co ta zamiana nie rujnuje ogólnego smaku sushi, a słodki aromat sosu teriyaki jest niezwykle oryginalny i pieści kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.