Gotuj na parze – ciesz się zdrowiem

Korzystny wpływ na zdrowie to podstawowa wartość, na jakiej powinno nam zależeć przygotowując nasze posiłki. Tradycyjne gotowania pozbawia wielu produktów cennych składników i wartości odżywczych, osłabiając ich zdrowotną moc. Dlatego, gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Odpowiedni garnek do gotowania na parze zapewni zdrowe i pełnowartościowe posiłki oraz przyspieszy proces przygotowywania posiłku.

Zalety gotowania na parze

Jeżeli mówimy o najlepszych parowych naczyniach do gotowania – zyskujemy przede wszystkim o wiele bardziej wydajny proces przygotowania posiłku, który nie wytraca z pożywienia cennych wartości odżywczych. Para, która działa na produkty spożywcze sięga do ok. 120 stopni, co z kolei przekłada się na szybkość przygotowywania pożywienia. Gotowanie na parze jest o wiele szybsze.

Co możemy gotować w ten sposób?

Do gotowania na parze nadaje się niemal wszystko. Możemy w ten sposób przyrządzać zarówno mięso, jak i warzywa czy ryż. Cała technologia opiera się na działania ciepła pochodzącego z pary wodnej, która tworzy się poprzez gotującą wodę. Mięso potrzebuje ok. 15 minut żeby być gotowe do spożycia. Z warzywami pójdzie o wiele szybciej. W zdecydowanej większości przypadków wystarczy pięć minut. Dlatego, gotując na kilku piętrach, mięso ułóżmy na najniższym szczeblu, a ryż lub warzywa na wyższym.

Leave a Comment