Co wchodzi w skład szynkowaru?

Na rynku dostępnych jest wiele przeróżnych urządzeń, dzięki którym można wyczarować w domowym zaciszu niezwykle smaczne potrawy. Na uwagę zasługuje m.in. szynkowar. To urządzenie pozwala na przygotowanie wybornych wędlin, kiełbas, karczków, schabów, pasztetów i karkówek. Co najważniejsze, można stworzyć je ze swoich ulubionych składników i to bez sięgania po sztuczne substancje. Szynkowary różnią się kształtem, pojemnością i materiałem, z którego zostały wykonane. Wszystko to wpływa na ich wygląd i oczywiście cenę oraz na funkcjonalność. Sprawdzony szynkowar, dostaniesz tutaj: https://www.aledobre.pl/19129,Szynkowar_PRESTO_z_termometrem_Tescoma.html

Z czego składa się szynkowar?

szynka z szynkowaru

Na sklepowych półkach dostępne są zarówno małe szynkowary o pojemności poniżej kilograma, jak również modele do trzech kilogramów. Szeroki wachlarz wyboru sprawia, że każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego, czyli dostosowanego do swoich indywidualnych potrzeb, oczekiwań i możliwości finansowych. Szynkowar składa się z pojemnika, do wnętrza którego wkłada się zamarynowane wcześniej mięso. Może mieć on kształt walca lub być owalny, prostokątny czy też kwadratowy. Przy wyborze pojemnika należy zwrócić uwagę na jego pojemność oraz materiał, z którego został wykonany. Dalej mamy płytę dociskowa, która umożliwia równomierne dociskanie produktów znajdujących się we wnętrzu pojemnika. To pozwala na uzyskanie mięsa o jednolitej konsystencji. Do tego dochodzi jeszcze przykrywa wraz z blokadą i specjalnym otworem umożliwiającym mierzenie temperatury. Taka pokrywka może być zamontowana na zawisie lub być całkowicie zdejmowana. Do każdej przykrywki montowana jest sprężyna, dzięki której możliwe jest stałe i równomierne naciskanie powierzchni płyty dociskowej.