Na rynku można spotkać wiele rodzajów keksówek. Jednak nie wszystkie są warte zakupienia. Dlaczego i w jakie modele warto zainwestować?
Rodzaj zastosowanego materiału
Najprostsza keksówka jaką spotkać można na rynku wykonana jest zwykle z blachy ocynkowanej. To modele tanie, ale z drugiej strony szybko ulegają odkształceniom. Ciasto do nich lubi się też przyklejać. Nietrudno też o rdzę. Ponadto takich foremek nie można myć w zmywarce. Lepszym rozwiązaniem są więc blachy pokryte silikonem czy powłoką teflonową. Ciekawym rozwiązaniem są też foremki z technologią non-stick.
Warto zainwestować!
Drogie, ale jednocześnie wytrzymałe są wszystkie blachy wykonane ze stali węglowej. Jednak czasem warto zainwestować nieco więcej, aby pozbyć się problemu na długie lata. Taka blacha szybko i równomiernie nagrzewa się. Pozostaje przy tym stabilna i sztywna przez cały czas. Nowością na rynku od jakiegoś czasu są foremki silikonowe. Cieszą się sporą popularnością i nic w tym dziwnego. Nie przewodzą ciepła, a przy tym ciasto do nich nie przywiera. Są w stanie wytrzymać bardzo wysokie temperatury. Poza tym zachwycają szerokim wyborem kształtów i kolorów, co również jest niewątpliwym atutem takiego rozwiązania.
Najnowsze komentarze