Najlepsze materiały na patelnię

Wybór patelni może być trudny. Bogactwo sztuczek handlowych, wyprzedaży i różnych rodzajów patelni sprawia, że podjęcie decyzji nie jest łatwe. Wybór powinien być podyktowany przede wszystkim ty, do czego planujesz używać patelni. Często lepiej jest też mieć więcej niż jedną patelnię do użycia w różnych sytuacjach. Aby pomóc Ci odpowiedzieć na pytanie: jak wybierać patelnie, oto kilka wskazówek dotyczących materiałów, z których są one najczęściej wykonane.

Patelnie z nieprzywierającym dnem

Patelnie nieprzywierające są świetne. Łatwo się je czyści, sprawiają, że gotowanie jest dziecinnie proste i są takim rodzajem patelni, której wielu z nas używa na co dzień. Nieprzywierająca powierzchnia może być wykonana z różnych substancji, co czyni je tak dobrymi. 

Ogólna zasada jest taka: jeśli to, co gotujesz, jest lepkie (jak jajka) i wymaga średniej lub niskiej temperatury, wówczas najlepszym wyborem jest patelnia z nieprzywierającym dnem.

Ogólnie rzecz biorąc, nieprzywierający materiał źle reaguje na wysoką temperaturę, więc aby zachować żywotność patelni, używaj jej na średnim i niskim ogniu i pamiętaj, aby zawsze używać plastikowych, nylonowych lub drewnianych przyborów, aby uniknąć zarysowania powierzchni.

Patelnie ze stali nierdzewnej

Najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej są cięższe, ponieważ mają rdzeń z metalu o wysokiej przewodności, takiego jak aluminium, umieszczony pomiędzy stalą nierdzewną. Pomaga to równomiernie rozprowadzać ciepło na całej patelni, co pomaga w równomiernym smażeniu.

Wielu profesjonalnych kucharzy używa jedynie patelni ze stali nierdzewnej – są trwałe i wytrzymałe, często lżejsze niż, powiedzmy, żeliwne patelnie i nie wchodzą w reakcje z substancjami (co jest niezwykle pomocne podczas odtłuszczania patelni winem lub kwaskiem cytrynowym).

Patelnie żeliwne

Żeliwne patelnie bardzo wydajnie przenoszą ciepło i świetnie nadają się do przygotowywania na przykład steków. Żeliwo jest ciężkie i równomiernie się nagrzewa. Niezwykle wydajnie przenosi ciepło i utrzymuje je przez dłuższy czas. Ponieważ jest tak wydajne, powinno być również używane na średnim i niskim ogniu. Żeliwo nie reaguje szczególnie dobrze z kwasami, takimi jak wino, więc jeśli planujesz odtłuszczać patelnię, użyj patelni ze stali nierdzewnej.