Patelnia do wszystkiego

Posiadając w kuchni piekarnik, patelnię i garnek można zrobić właściwie wszystko, a końcowy efekt będzie zależał przede wszystkim od rodzaju składników oraz od zdolności kulinarnych kucharza. Wszystko dobrze, ale posiadanie kiepskiej jakości kuchennych narzędzi może zniweczyć plany nawet najwybitniejszego kuchmistrza.

Komplet patelni

patelnia do wszystkiego

Akcesoria do kuchni powinny być dobierane z najwyższą starannością, ponieważ te gorszej jakości sprawią, że będziemy po prostu gorzej jedli.
Warto w swojej kolekcji naczyń i urządzeń posiadać przynajmniej kilka patelni, z których każda będzie służyła do czego innego.

Wysoka, duża patelnia typu wok będzie doskonała do przyrządzania jednogarnkowych, czy też „jednopatelniowych” dań, które idealnie się przygotowuje na jednym palniku. Stopniowe dodawanie składników do jednego naczynia sprawia, że potrawa staje się aromatycznie idealnie skomponowana, a jej smak będzie mieszaniną świetnie przyrządzonych elementów.

Niska, szeroka patelnia będzie idealna do smażenia kotletów, które w większej ilości smażone szybciej wylądują na talerzu oczekujących domowników.

Pozycją obowiązkową jest specjalna patelnia do naleśników, której pod żadnym pozorem nie należy zwykle używać do czego innego, gdyż taki wyczyn może się skończyć zniszczeniem delikatnej powłoki sprawiającej, że idealnej wielkości placki zaczną do niej przywierać, co może zrujnować humor niejednego zaprawionego w boju kucharza.