Mata silikonowa do pieczenia ( https://sklep.polmarkus.com.pl/maty-silikonowe ) to innowacyjny przedmiot, który chętnie wykorzystamy w kuchni podczas pieczenia. Jakie funkcje pełni taki gadżet? Jakie rodzaje mat silikonowych znajdziemy na rynku?
Rodzaje mat silikonowych
Na rynku znajdziemy kilka modeli mat posiadających odpowiednie przeznaczenie:
– mata do koronek z masy cukrowej – przyda się cukiernikom wypiekającym eleganckie torty,
– mata do pieczenia makaroników – posiada specjalne otwory umożliwiające wlanie ciasta na makaroniki, które idealnie się wypiekają,
– mata do rolad – posiada specjalny rant, który pozwala na zwinięcie ciasta w roladę od razu po upieczeniu,
– mata z podziałką – posiada zaznaczone krążki ułatwiające pieczenie,
– mata redukująca tłuszcz – posiada profilowane dno z ząbkami, dzięki czemu danie nie będzie miało zbyt wiele tłuszczu.
Wybór maty silikonowej do pieczenia
Kupując matę silikonową do kuchni, zwróćmy uwagę na dobrą jakość i cenę. Najtańsze modele znajdziemy już od 10 złotych, a droższe i posiadające wiele funkcji kosztują nawet ponad sto złotych. Warto zauważyć, że cena przekłada się także na jakość użytego silikonu do produkcji maty.
Duże znaczenie ma także grubość maty – za cienki model nie uchroni ciasta przed przywieraniem. Ręczne mycie maty nie jest wygodne, dlatego postawmy na modele nadające się do mycia w zmywarce. Mata silikonowa do pieczenia powinna cechować się wytrzymałością.
Mata silikonowa ma wiele zalet i wpływa na nasz komfort podczas przygotowywania dań i wypieków. Warto poznać walory takiego przedmiotu i porównać dostępne oferty.
Najnowsze komentarze