Syfony do wody gazowanej – ekologiczny zakup do lokalu gastronomicznego

Chociaż wodę gazowaną można zakupić w butelkach, można wytwarzać ją także samodzielnie. Do tego celu stosowane są syfony, które znów wracają do łask. To ekologiczny wybór w stylu zero-waste do każdego lokalu gastronomicznego.

Samodzielna produkcja napojów gazowanych
Syfon to urządzenie przypominające termos wykonany ze stali nierdzewnej lub tworzywa, który wyposażony jest w naboje do nasycania napojów dwutlenkiem węgla. Wtedy syfon gazuje je i nadaje im przyjemną, orzeźwiającą formę. Najczęściej mają one pojemność 0,75 litra do 1 litra.

Urządzenia tego typu mogą być używane do różnych typów napojów:
– woda
– soki
– lemoniada
– koktajle
– wina
– kawa
– herbata

Obsługa syfonów do wody jest bardzo prosta. Wystarczy napełnić naczynie, wbić nabój do syfonu i wstrząsnąć. Po naciśnięciu na spust gazowana woda wydobywa się z syfonu. Jeden nabój znajdujący się w urządzeniu pozwala na wyprodukowanie około 1 litra napoju.

Własny syfon – ochrona środowiska naturalnego
Zakupione dla lokalu gastronomicznego, na przykład kawiarni, restauracji, syfony do wody budują jego pozytywny wizerunek. Dzięki stosowaniu tego typu urządzeń można uniknąć potrzeby kupowania wody w plastikowych butelkach, a tym samym nadmiernej produkcji odpadów.

Profesjonalne syfony można dostać w wielu sklepach z profesjonalnym wyposażeniem dla gastronomii – również za pośrednictwem internetu. Koszt waha się od około 100 do nawet 400 złotych w zależności od wybranego modelu.