Dekoracja tortu przy pomocy masy cukrowej

Jeśli chodzi o cukiernictwo, masa cukrowa jest metodą zdobienia tortów znaną stosunkowo od niedawna. Zastąpiła ona niesmaczne i gęste kremy maślane, które bardzo często były nietrwałe i nieefektownie wyglądały na cieście. Aby tort wyglądał naprawdę fantastycznie, masa cukrowa może zostać uformowana w różnego rodzaju ozdoby – ograniczeniem będzie tylko wyobraźnia osoby tworzącej tort.

Czy masę cukrową można samodzielnie przygotować w domu?

Przygotowanie masy cukrowej wymaga jedynie odrobiny wprawy, ale wcale nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy być w posiadaniu cukru pudru oraz glukozy, by skorzystać z najbardziej podstawowego przepisu na masę. Bardziej zaawansowane receptury zakładają także skorzystanie z żelatyny bądź odrobiny mąki. Nie jest to jednak konieczne, by otrzymać masę o gładkiej, plastelinowej konsystencji.

Osoby, które nie czują się na siłach, by samodzielnie przygotować masę cukrową, mogą skorzystać z cukierni oferujących sprzedaż gotowej masy. Dostępna jest ona w różnych odcieniach, dzięki czemu w łatwy i szybki sposób można przygotować wymarzony tort. Nawet osoby, które nie mają wprawy w pracy z masą cukrową, szybko ją pokochają i na pewno będą do niej powracać.

Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia

Jeśli chodzi o masę cukrową, to można z niej wyczarować naprawdę niesamowite dekoracje. Posiadając odpowiednie narzędzia o niewielkich rozmiarach, masę można dowolnie przycinać, zawijać oraz formować w najbardziej bajeczne kształty. Posiadając masę cukrową żadnym problemem nie będzie stworzenie tortu z wizerunkiem ulubionego bohatera dziecka czy też tortu o naprawdę nietypowym kształcie. Wystarczy odrobina pracy, mnóstwo fantazji i można cieszyć się wyjątkowym tortem.