Alkohol na przyjęciu – w jaki sposób podajemy likiery?

kieliszki do drinków i likierów

Odpowiednie podawanie alkoholu takiego jak np. likier pozwala gościom stwierdzić, że trafili na przyjęcie organizowane przez znawcę dobrych trunków. W dawniejszych czasach stosowano specjalną zastawę, nierzadko np. kryształową, która była wyjmowana z szaf czy kredensów tylko z pewnych okazji. Obecnie kieliszki do likieru Bokono to znacznie bardziej typowe wyposażenie np. jadalni, ale nie oznacza to, że stały się czymś zwykłym i nudnym. Naczynia służące do likieru kieliszki i karafki mogą być wykonane ze szlachetnego szkła, co zapewni przyjemną, estetyczną oprawę każdemu ze spotkań rodzinnych.

Podawanie oraz nalewanie likieru

Korzystając z kieliszków do likierów, nie wystarczy wiedzieć, które to są. Likier jest trunkiem smacznym i teoretycznie nie zmieniającym swoich właściwości po długiej ekspozycji w kieliszku, ale istotna jest jego temperatura. Część likierów najlepiej prezentuje swoje walory w dość niskiej temperaturze, np. 10 stopni Celsjusza. Kieliszki napełnia się alkoholem do mniej więcej połowy mimo tego, że są niewielkie. Zapewnia to możliwość subtelnej, powolnej degustacji likieru, który rozlewany jest kilkakrotnie, ale stale w niewielkich ilościach. Niektóre likiery są dość mocne, więc jest to sposób na uniknięcie szybkiego upojenia alkoholem.