Dlaczego warto używać termometrów cukierniczych?

Wiele osób nie chce używać termometrów cukierniczych. Osoby te często uważają, że przepisy z kontrolą temperatury są zbyt trudne lub też, że sprawdzanie jej jest zbędne. Tymczasem używanie termometrów ma też sporo zalet. Dlaczego powinno się ich używać?

Kontrola nad daniem

Nie wszystkie wyroby cukiernicze należy kontrolować. Wiele z nich jest niezależne od temperatury przygotowania. Są jednak pewne wyjątkowe dania, które wymagają specjalnej dbałości o szczegóły. Należy do nich karmel. Wszyscy go lubią, ale niewielu potrafi prawidłowo przyrządzić. Wynika to z faktu, że niewiele osób wykorzystuje termometr cukierniczy do przygotowania karmelu. Pierwszym krokiem powinno być doprowadzenie cukru do odpowiedniej temperatury, która umożliwia jego roztopienie się i nabranie odpowiedniego, brązowo-złotego odcienia. Dopiero gdy termometr cukierniczy wskaże właściwy pomiar, można dodać do niego śmietankę i masło. Zrobienie tego wcześniej może całkowicie zepsuć sos karmelowy i sprawić, że będzie nadawał się do wyrzucenia.

Utrzymanie odpowiednich właściwości

Termometr może też pomóc w utrzymaniu pożądanych właściwości dania. Dotyczy to przede wszystkim temperowania czekolady. Jest to proces, który polega na podgrzewaniu i schładzaniu czekolady do odpowiedniej temperatury, tak by masło kakaowe skrystalizowało się w pożądany sposób. Nie jest to łatwe zadanie, ale właściwie nie sposób wykonać je bez użycia termometru. Takich dań nie wolno przygotowywać „na oko”. Może się to skończyć kulinarną katastrofą, której lepiej uniknąć.