Do czego służy mandolina kuchenna ?

Mandolina kuchenna do krojenia warzyw to bardzo poręczne narzędzie do krojenia warzyw. Jest łatwy i bezpieczny w użyciu, a nasadki z nożami pozwolą na krojenie warzyw o wymaganym kształcie i grubości. Za pomocą mandoliny bardzo łatwo zetrzeć ser, pokroić ogórki w plastry, zrobić paski marchewki. Uchwyt na owoce i warzywa chroni dłonie podczas pracy, a ostre noże pozwalają ciąć szybko i bez dodatkowych kosztów energii, zamieniając rutynową pracę w wakacje. Warzywa krojone o tym samym kształcie wyglądają bardziej estetycznie niż krojone zwykłym nożem.

Mandoliny, krajalnice i tarki

Przygotowanie jedzenia to ważny krok w procesie przygotowywania jedzenia w profesjonalnej kuchni. Aby szybko obsłużyć duże ilości jedzenia, kucharze potrzebują profesjonalnego sprzętu do krojenia i krojenia.

Etap przygotowawczy pracy w procesie przygotowywania dań w restauracji jest najbardziej pracochłonny i czasochłonny. Jednocześnie jest to jedna z ważniejszych, bo od tego, jak szybko szefowie kuchni poradzą sobie z krojeniem i siekaniem składników, zależy szybkość dostarczenia gotowych dań do zwiedzających. Doświadczeni restauratorzy doskonale wiedzą, jak ważne jest szybkie dostarczenie zamówienia do klienta. Od tego zależy poziom jego zadowolenia z instytucji, a prawdopodobieństwo, że z przygodnego gościa zmieni się w zwykłego gościa, znacznie wzrasta.

Arsenał szefa kuchni

W profesjonalnych kuchniach używa się co najmniej 5 rodzajów urządzeń do krojenia i siekania. Oprócz urządzeń elektrycznych, takich jak blendery, roboty kuchenne, maszynki do mielenia mięsa, krajalnice i półautomaty, w arsenale kucharzy znajdują się również urządzenia mechaniczne. Mandoliny kuchenne do krojenia warzyw z wymiennymi ostrzami (zobacz takie: https://sklep.technica.pl/mandoliny-do-krojenia), krajalnice do warzyw, krajalnice do jajek i tarki to narzędzia, bez których nie może się obejść żaden profesjonalny szef kuchni.