Garnki emaliowane. Powinny się znaleźć w każdej kuchni

Wiele kobiet marzy o tym, by w ich kuchni znalazł się dobry komplet garnków, w których bez kłopotu będą przygotowywać najróżniejsze potrawy. Niestety niektóre garnki kosztują małą fortunę. Są klientom przedstawiane jako najnowocześniejsze, takie, w których można gotować i smażyć bez tłuszczu czy innych niezdrowych rzeczy. Z reguły jednak takie garnki, oprócz tego, że są bardzo drogie, są też podatne na uszkodzenia. Można oczywiście kilka takich garnków kupić, jednak do codziennego gotowania przydadzą się też inne. Garnki emaliowane – bo o nich mowa – to klasyka gatunku. Znane od wielu lat i cenione jeszcze przez nasze mamy i babcie. Do dziś są bardzo popularne i niedrogie. Atutem tez jest ich trwałość. Najczęściej bardzo wysoka.

Jakie garnki emaliowane powinny znaleźć się w kuchni?

Nawet komplety mogą zawierać różną ilość garnków o różnej wielkości i pojemności. Warto stawiać na takie komplety, w których są garnki średniej wielkości, ale też znajduje się choć jeden nieco większy. Idealnie, jeśli w komplecie jest emaliowana brytfanna i patelnia. Taki komplet powinien wystarczyć do przygotowywania nawet bardzo wymyślnych dań. Ci, którzy planują robienie kompotów i innych zapraw, powinni jednak jeszcze do kompletu dokupić duży garnek emaliowany, w którym będzie można gotować większą ilość słoików z zaprawami. Taki zestaw powinien znaleźć się w każdej kuchni. Zakup takiego kompletu nie wiąże się z wydatkiem ogromnej sumy pieniędzy. Wystarczy kilkaset złotych, by taki komplet garnków emaliowanych mieć.

O garnki emaliowane trzeba zadbać

Garnki emaliowane (https://www.gastropuls.pl/garnki-emaliowane) są bardzo wysokiej trwałości, jednak i je można zniszczyć. Są między innymi podatne na zarysowania. Jeśli będziemy je zmywać, używając do tego stalowych czyścików czy też ostrych gąbek, możemy mieć pewność, że z czasem na powierzchni garnków pojawią się zarysowania nie do usunięcia. Takie zarysowania wewnątrz garnka spowodują też, że potrawy będą podczas gotowania bardziej przywierać do ścianek i zwiększy się ryzyko ich przypalenia.

Użytkując garnki emaliowane, nie można też zapominać o odpowiednim ich przechowywaniu. Nie są bardzo podatne na rdzewienie, jednak jeśli będą przechowywane w wilgotnym miejscu, rdza na nich może się pojawić, przynajmniej w zakamarkach garnków, przy uszkach, czy też na dnie. Zawsze więc garnki po użyciu trzeba dokładnie pozmywać, osuszyć i przechowywać w suchym miejscu. Działając w ten sposób, pozytywnie wpływamy na ich stan. Troszcząc się o garnki emaliowane, możemy mieć pewność, że nawet po latach użytkowania wciąż będą wyglądać doskonale, a gotowanie z ich użyciem będzie tylko przyjemnością.