Jak dbać o formy do pieczenia?

Formy do pieczenia są to naczynia, które mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów, które umieszcza się wraz z daną potrawą w piekarniku, w celu jej upieczenia. I choć zastosowane materiały pozwalają na to, aby forma ta możliwie najdłużej była w dobrej, nieuszkodzonej niczym kondycji, to jednak z czasem takie defekty jak rdza lub uszkodzenia powłoki teflonowej stają się nieuniknione. Da się je jednak nieco opóźnić. Jak to zrobić?

Rdzewienie formy do pieczenia

Najbardziej typowym uszkodzeniem, które może spotkać formę do pieczenia, jest jej rdzewienie. Takie uszkodzenia występują oczywiście tylko w jednym rodzaju formy, która jest jednocześnie najpopularniejszą odmianą. Chodzi oczywiście o formę blaszaną.
I choć są one odpowiednio ocynkowane, co ma zmniejszyć ryzyko występowania rdzy, to tak czy inaczej, w wyniku działania wysokiej temperatury prędzej czy później rdza na powłoce formy się pojawi.
Aby jeszcze nieco bardziej opóźnić ten proces, zaleca się każdorazowo po umyciu i dokładnym wysuszeniu formy, posmarować ją nieco olejem jadalnym.

Uszkodzenia teflonu

zestaw form do pieczenia

Bardzo często spotyka się formy do pieczenia, które pokryte są warstwą teflonu. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie wymaga stosowania natłuszczenia, aby nie przywierało, co skutecznie zmniejsza jego kaloryczność.
Powłoka ta, choć niezwykle wygodna w korzystaniu, jest jednak również bardzo delikatna i narażona na uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu zaleca się przede wszystkim krojenie ciasta nie w formie, jak ma to w zwyczaju wiele osób, ale wyjęcie go w całości np. na deskę i dopiero na niej porcjowanie. Czasami, nie jesteśmy w stanie przywrócić formy do pożądanego stanu użytku, warto wówczas odwiedzić sklep AleDobre.pl, aby zakupić nowe formy do pieczenia.