Co podać na przyjęcie dla dzieci?

Organizacja przyjęcia dla dzieci to bardzo trudny temat. Zaplanowanie menu, które przypadnie wszystkim do gustu jest niezwykle kłopotliwe. Z tego powodu należy przygotowywać jedynie dania-pewniaki. Inaczej ryzykuje się nieudane przyjęcie urodzinowe oraz smutne miny dzieci. Co podać aby przyjęcie było sukcesem?

Na słodko

Najważniejsze na takim przyjęciu są słodycze. Nie powinno się jednak korzystać po prostu z gotowych, sklepowych słodkości. Koniecznie należy przygotować coś samodzielnie. Dzięki temu, do diety dzieci uda się przemycić coś bardziej wartościowego niż biały cukier i tłuszcz palmowy. Na szczególną uwagę zasługują gofry: https://www.mniammniam.com/prosty-przepis-na-gofry-chrupiace. Dzieci kochają te ciastka. Są pyszne na ciepło, ale można je też jeść gdy już ostygną. Łatwo dobrać do nich dodatki – idealny będzie cukier puder, bita śmietana, świeże owoce oraz sosy i syropy przygotowane na ich bazie. Ważne jest by zadbać o to by wszystkie dodatki były zdrowe i nie zawierały zbyt wiele cukru. Często jego dodatek w ogóle nie jest potrzebny. Gofry przygotowuje się z płynnego tłuszczu, mleka, jajek i mąki. W niektórych przepisach pojawia się też dodatek proszku do pieczenia, drożdży lub cukru wanilinowego. Przed planowanym przyjęciem warto wypróbować kilka przepisów tak, by znaleźć ten najlepszy. Cechą charakterystyczną gofrów jest kratownica z wgłębieniami. Można umieszczać w niej pojedyncze drobne owoce, ulubione drażetki, kawałki czekolady. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia kucharza. Ważne jednak by gotowe danie było kolorowe i interesujące. W końcu, ma przyciągać dzieci i zachęcać je do zjedzenia czegoś pysznego.

Na słono i wytrawnie

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie muffinek, w których wnętrzu ukryte są warzywa. Ta zdrowa przekąska jest też niezwykle smaczna. Babeczki wyglądają na pierwszy rzut oka tak samo jak ich słodkie odpowiedniki. Lekkie, puszyste ciasto otacza serce z brokuła, marchwi lub cukinii. Żeby podkręcić smak potrawy do jej wnętrza można dodać starty żółty ser, a wierzch babeczek posypać tartym parmezanem.