Jaki typ wałka sprawdza się najlepiej w kuchni?

W związku z tym, że na rynku dostępnych jest kilka rodzajów wałków do ciast zdania są dosyć mocno podzielone odnośnie tego, który z nich sprawdza się najlepiej w kuchni. Otóż tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji, nie mniej jednak warto wypróbować każdy z nich, aby móc wyrobić sobie swoją własną opinię na wskazany temat.

Rodzaje wałków, które są dostępne na rynku

Pierwszy rodzaj, który jest obecnie chyba najbardziej popularny, stanowi wałek do ciasta wykonany z drewna. Jest to przede wszystkim produkt ekologiczny, który w kontakcie z żywnością nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji. Ponadto wielu z nas kojarzy się z domem rodzinnym, w którym takowy był stosowany w związku z czym niejednokrotnie wybieramy go przez pryzmat sentymentu. Drugi rodzaj stanowią wałki ze stali, które są niezwykle praktyczne, a za sprawą specjalnej powłoki ciasto podczas wałkowania się do nich nie przykleja. Kolejny typ wałków to silikonowe oraz te wykonane z tworzywa sztucznego. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku są one lekkie, ładnie się prezentują pod kątem wizualnym i dodatkowo łatwo się je czyści.

wałki do ciasta

Który z typów wałków sprawdza się najlepiej w kuchni?

Otóż trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Każdy rodzaj wałka ma wiele pozytywnych cech, w związku z czym to, który z nich okaże się być najlepszy zależy jedynie od indywidualnych preferencji każdego z nas. W związku z tym warto je przetestować i wybrać najlepszy. Duży wybór wałków do ciasta znajdziesz TUTAJ.