Silikonowy czy jednorazowy? Jaki rękaw cukierniczy wybrać?

Rynek akcesoriów cukierniczych jest niezwykle bogaty. Znaleźć na nim można produkty pozwalające wykonywać naprawdę niezwykłe i przepiękne zdobienia na tortach. Jednym z najchętniej i najczęściej wybieranym sprzętem jest oczywiście rękaw cukierniczy. Wielu początkujących mistrzów kuchni ma jednak problem z tym, z jakiego materiału wybrać ten element. Czy lepszym wyborem będzie wersja papierowa, czy też może warto zainwestować w model silikonowy?

Czym jest rękaw cukierniczy?

Jeśli wybiera się akcesoria cukiernicze (sklep Polmarkus), prędzej czy później dotrze się do rękawa cukierniczego. Jest to podstawowy element pozwalający na nakładanie na powierzchnię torów ozdób i kremów. Jego używanie jest bardzo proste, wystarczy tylko umieścić do rękawa krem, a następnie wyciskając go, generować odpowiedniego rodzaju zdobienia.

Rękaw cukierniczy z papieru

Zdecydowanie najczęściej wybieranym rękawem jest ten wykonany z paperu. Jest on bardzo tani i łatwo dostępny, lecz niestety jest jednorazowy, także bardzo kruchy. Istnieje bowiem ryzyko, że w przypadku osoby niedoświadczonej, może dojść do uszkodzenia takiego rękawa.

Rękaw cukierniczy z silikonu

Z tego powodu poleca się stosowanie rękawa wykonanego z silikonu. Co prawda jest on o wiele droższy, a także trzeba go dobrze poszukać, żeby go kupić, lecz gdy już się go ma, to będzie się posiadało rękaw na wiele długich lat. Używanie go jest o wiele prostsze, a także pewniejsze, ponieważ nie ma żadnego ryzyka rozerwania takiego rękawa. Przy odrobinie wprawy i praktyki, można nim generować naprawdę przepiękne tory i ciasteczka.