Bulionówki – niezbędne w każdej kuchni

Wiele funkcji bulionówki

Miseczki z uszami, fleczarki czy bulionetki – to tylko niektóre z określeń na popularne bulionówki. Wbrew pozorom te niewielkie naczynie jest nieodłącznym elementem każdej zastawy stołowej. Nie powinno go zabraknąć w żadnym domu, ani restauracji. Może być używane nie tylko podczas uroczystych kolacji, ale także na co dzień, jako ciekawa alternatywa dla klasycznej miseczki. Dzięki niemu każdy posiłek zyska bardziej elegancki i wyjątkowy charakter. Bulionetka może być z powodzeniem wykorzystana do podawania:

  • bulionu i rosołu,
  • zupy krem,
  • zupy owocowej,
  • zupy tradycyjnej. 

Jakie naczynie wybrać?

Przy wyborze odpowiedniej miski z uszami należy kierować się przede wszystkim osobistymi preferencjami. Na rynku dostępnych jest wiele różnych opcji. Można wybierać spośród bulionówek wykonanych ze szkła oraz z porcelany. Najbardziej klasyczne produkty to proste, białe miski. Oprócz nich producenci proponują modele bogato zdobione, z wytłaczanymi wzorami lub malowane. Dzięki dużej różnorodności każdy jest w stanie wybrać naczynie pasujące nie tylko do pozostałych elementów zastawy stołowej, ale także do stylu i wystroju wnętrza. Zarówno miłośnicy klasyki, jak i fani bardziej minimalistycznej stylistyki znajdą idealny model dla siebie. Fleczarki sprzedawane są zarówno w kompletach, jak i na sztuki, dlatego nie należy obawiać się co zrobić w sytuacji, gdy jedna z miseczek z kompletu ulegnie zniszczeniu. Zazwyczaj do bulionówki (https://www.gastropuls.pl/bulionowki) dołączany jest spodek, który zapobiega ewentualnym zabrudzeniom stołu czy obrusu.