Do czego można wykorzystać syropy Monin?

Syropy Monin mają swoje miejsce w większości profesjonalnych kuchniach. Są to syropy o intensywnym smaku, który pozwala na wykorzystanie ich w wielu przepisów. Jakich? Do czego można ich używać?

Syropy do deserów

Syropy doskonale nadają się do przygotowywania deserów. Można dodawać je do kremów, by nadać im smak i kolor. Dodaje się je do ubitej kremówki albo kremów na bazie serka mascarpone. Nie zmieniają struktury kremu, a jedynie sprawiają, że ma bardziej intensywny smak. Można też wykorzystywać je do przygotowywania lukrów i polew. Przydadzą się, więc przy dekorowaniu ciasteczek.

Syrop do drinków

Syropy są popularne jako dodatek do drinków. Uwzględniają je liczne przepisy, bo dobrze komponują się z alkoholami. Syropy są niezbędne na każdym barze i dla każdego mistrza drinków. Są na tyle słodkie, że mogą wydobywać głębię smaku z alkoholu oraz przełamywać jego goryczkę.

Syropy do koktajli

Syropy Monin można też dodawać do koktajli bezalkoholowych. Wlewa się go do lemoniad czy też napojów gazowanych. Można też dodawać ich do koktajli przygotowywanych na bazie owoców. Dobry syrop nie powinien zmienić lub zasłonić ich smaku, a jedynie go uwypuklić i podkreślić. Trzeba tylko uważać, by nie nalać go zbyt dużo co mogłoby okazać się zbyt intensywnym doznaniem. Warto trzymać się oryginalnego przepisu lub po trochu testować w celu wybrania odpowiedniej intensywności. Łatwiej jest dolać syropu, gdy jest go zbyt mało niż próbować zmniejszyć jego ilość poprzez dodawanie następnych porcji wody, soku i innych dodatków.