Garnek żeliwny – co warto wiedzieć

Garnek żeliwny używany jest od dziesiątek lat, są elementem klasycznym i już nasze babcie je posiadały. Współcześnie cieszy się coraz większą popularnością i znów wraca do łask. Coraz więcej ludzi chce je mieć w swojej kuchni. Garnek żeliwny w nowoczesnym wydaniu jest idealny do przygotowania rozmaitych potraw. Jego zakup może sprawić, że naczynia z innych materiałów odejdą w zapomnienie. Co warto więc wiedzieć o garnkach żeliwnych?

Do czego można użyć garnek żeliwny?

Garnek żeliwny można użyć w zasadzie do wszystkiego. Charakteryzuje się dużą wszechstronnością. Może posłużyć do przygotowywania potraw jednogarnkowych, zup, potrawek czy mięsa i pieczeni. Dodatkowo nadaje się do przyrządzenia zapiekanek czy służy jako forma do chleba. Garnek żeliwny działa jak mini piec dla chleba. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, a miąższ aromatyczny i smaczny.  Do pieczenia chleba dobrze się sprawdzają emaliowane naczynia. Nie trzeba wówczas używać papieru do pieczenia. Garnek żeliwny znalazł także zastosowanie do przygotowywania prażonych na ognisku. Na rynku można znaleźć kociołki żeliwne o różnych rozmiarach. Naczynie nie zmienia kształtu, nie topi się i jest odporne na bardzo wysoką temperaturę, a to wszystko zawdzięcza metodzie ciśnieniowego odlewania płynnego żeliwa. Garnek można powiesić nad ogniskiem bądź włożyć bezpośrednio do ognia. 

Garnek żeliwny – emaliowany czy nieemaliowany?

W nieemaliowane garnki należy regularnie wcierać tłuszcz. Ich minusem jest także możliwość korozji i łatwość w chłonieniu zapachów. Dodatkowo surowe żeliwo może wejść w reakcję z kwaśnymi daniami. Wobec tego lepszym wyborem okazuje się garnek żeliwny emaliowany, który jest łatwy w utrzymaniu. Naczynia te nie rdzewieją oraz jest większy wybór kolorystyczny na rynku. Jednak należy wiedzieć, iż naczynia emaliowane są droższe. Cena może się wahać od 100-1000 zł. Jednak to wydatek na długie lata.

Zalety garnków żeliwnych

Garnki żeliwne posiadają wiele zalet:

  • Garnki żeliwne charakteryzują się dużą trwałością. Właściwie pielęgnowane i dbane mogą posłużyć na długie lata. 
  • W naczyniach żeliwnych ciepło jest równomiernie rozprowadzane, przez co spadek wartości odżywczych jest mniejszy. Dzięki temu dania są zdrowsze, bardziej soczyste i aromatyczne.
  • Garnki żeliwne charakteryzują się uniwersalnością. Można ich używać jako formy do chleba czy pieczeni, gotować na gazie, a nawet włożyć bezpośrednio do ogniska. 
  • Garnek żeliwny jest idealnym rozwiązaniem dla osób ceniących lekką kuchnię i zdrową żywność, ponieważ pozwala przygotowywać beztłuszczowe potrawy.
  • Naczynie długo trzyma ciepło, dlatego nawet po kilku godzinach można podawać potrawy nie podgrzewając ich. 

Garnek żeliwny to bez wątpienia wydatek na naprawdę długie lata. Jeżeli będzie właściwie pielęgnowany, posłuży kolejnym pokoleniom.