Podstawka pod tort: do czego służy i czym się cechuje?

Podstawka pod tort to produkt wytwarzany na zamówienie, zaprojektowany tak, aby nie dopuścić do odklejenia się ciasta, zapewnić stabilność i wchłonąć nadmiar wilgoci, jednocześnie umożliwiając cyrkulację powietrza. Jako takie, podkłady pod tort są używane, aby zapobiec przywieraniu ciast do patelni, umożliwić transport lub aby zapobiec przypalaniu się ciast. Podkładki pod tort zapobiegają również przywieraniu ciast do urządzenia chłodzącego.

Zastosowanie podstawki pod tort

Podkładki na ciasta są często używane do pieczenia ciast w tortownicach wykonanych ze szkła, metalu, anodyzowanego aluminium, porcelany lub ceramiki. Mogą być stosowane do muffinów, ciasteczek, kruchych ciast i innych wypieków. Są dostępne w różnych rozmiarach i są powszechnie stosowane w piekarniach i dużych kuchniach. Mogą przybierać różne kształty, jednak zwykle są okrągłe.

Oprócz zapobiegania przywieraniu ciast do patelni i urządzeń chłodzących, podkładki pod tort zapobiegają wysychaniu ciast oraz pomagają wyrobom cukierniczym zachować ich kształt i konsystencję w trakcie transportu. Ponadto pomagają piekarzom uniknąć bałaganu na blacie kuchennym, który byłby spowodowany położeniem mokrego tortu na jego powierzchni.

podstawka pod tort

Podkładki do ciast z różnych materiałów i w różnych rozmiarach

Podstawka pod tort może być wykonana z różnych materiałów, większość jest wykonana z silikonu, podczas gdy guma, winyl, i plastikowe są również dostępne dla innych zastosowań. Są powszechnie sprzedawane w kompletach.

Produkty tego rodzaju są powszechnie dostępne w standardowych rozmiarach, ale niestandardowe wersje są również do nabycia w sklepach. To pozwala piekarzom mieszać i dopasowywać podkładki, aby spełnić zróżnicowane wymagania.