Podejmując decyzję o otwarciu kawiarni, zwykle najpierw myśli się o drogim i dającym duże możliwości ekspresie ciśnieniowym. Choć na bazie espresso można przyrządzić niezliczone rodzaje napojów kawowych, wielbiciele czarnej kawy z pewnością będą zachwyceni szerokim wyborem alternatywnych metod parzenia. Czym rożni się proces przygotowania i jakie są właściwości naparu z ekspresu ciśnieniowego i z alternatywnych zaparzaczy?
Ekspres ciśnieniowy
Główną funkcją ekspresów ciśnieniowych jest przygotowanie skoncentrowanego naparu kawowego, tak zwanego espresso. Kawa taka powstaje poprzez przepuszczenie przez drobno zmielone ziarna 25 – 35 mililitrów gorącej wody pod ciśnieniem wynoszącym między 8,5 a 9,5 bara. Espresso zwieńczone kremową pianką pije się samo lub przygotowuje na jego bazie rozmaite kawy z mlekiem lub innymi dodatkami, takie jak espresso affogato, cappuccino, kawa po wiedeńsku, chai latte oraz wiele innych. Ekspres ciśnieniowy jest zwykle wyposażony również w dyszę służącą do spieniania mleka. Ekspres to dobry wybór do miejsc, które chcą serwować dobrą kawę, ale nie jest to ich główna działalność, i w żadnej kawiarni nie powinno go zabraknąć.
Drip i chemex
Zarówno używając dripa, jak i chemexu, uzyskuje się aromatyczny napar kawowy poprzez zalanie grubo zmielonego ziarna wodą o odpowiedniej temperaturze przy użyciu papierowego filtra. Drip to urządzenie w kształcie odwróconego stożka, które kładzie się bezpośrednio na filiżance lub dzbanku. Może być wykonany z ceramiki, tworzywa sztucznego lub szkła. Natomiast chemex to naczynie zaprojektowane do parzenia i podawania kawy przez niemieckiego chemika w latach 40. XX wieku. Jego forma została zainspirowana naczyniami laboratoryjnymi i łączy w sobie drip i karafkę do podawania kawy. Do chemexu używa się grubszych, sztywniejszych filtrów niż do dripa, a uzyskany napar jest delikatny w smaku.
French press i aeropress
Francuska maszynka do kawy w przeciwieństwie do aeropressu nie jest nowym wynalazkiem, jednak łączy je metoda działania. French press to szklane naczynie z specjalnie skonstruowanym metalowym sitkiem z rączką. Zalewa się w nim zmielone ziarno na odpowiednio długi czas – zazwyczaj optymalne parametry parzenia, takie jak czas czy temperatura wody, są podawane na opakowaniach – a następnie, lekko naciskając rączkę, oddziela się fusy od naparu. Jest to szybka metoda uzyskania smacznej, czarnej kawy. Aeropress to zaparzacz do kawy ze sklepu GastroPuls przypominający swoją budową strzykawkę, wykorzystujący tą samą zasadę działania. Umożliwia on parzenie kawy na wiele różnych sposobów.
Najnowsze komentarze