Umeblowanie zaplecza gastronomicznego

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z wieloma wymaganiami m.in. sanitarnymi. Przygotowuje się w nim posiłki i podaje do spożycia klientom, dlatego muszą być w nim zachowane wszelkie zasady higieny i odpowiedniej obróbki produktów spożywczych. Pracę w takim miejscu znacznie ułatwia odpowiednie wyposażenie.

Wyposażenie dla gastronomii

W lokalach gastronomicznych podstawą są oczywiście sprzęty do przygotowywania potraw i obróbki termicznej produktów spożywczych. Jednak ważne jest również odpowiednie umeblowanie zaplecza, w których przygotowywane są potrawy. Aby korzystać z produktów spożywczych należy je odpowiednio przechowywać. Oczywiście niektóre z nich wymagają trzymania w lodówkach i zamrażarkach, ale inne można z powodzeniem magazynować w innych meblach. Idealnym rozwiązaniem są szafki gastronomiczne, które dostosowane są do przechowywania produktów spożywczych.

Szafki odpowiednie dla gastronomii

szafki gastronomiczne

Szafki gastronomiczne z tego sklepu wykonane są przeważnie ze stali nierdzewnej. Gwarantuje to nie tylko wygodę utrzymania ich w czystości, ale również trwałość. Dzięki temu możemy z nich korzystać przez długie lata. Są szczelne, dlatego produkty w nich przechowywane długo zatrzymują przydatność do spożycia i nie są narażone na wpływ temperatury, czy innych czynników. Takie szafki są dostępne w wymiarach standardowych, zapewniających komfortową pracę dla pracowników kuchni. Można jednak zamówić takie szafki na wymiar, dzięki czemu spełnią oczekiwania każdego nawet najbardziej wymagającego kucharza.

Zalety szafek gastronomicznych

Na koniec podsumujmy, co daje przewagę profesjonalnym szafkom gastronomicznym nad zwykłymi meblami kuchennymi:

  • łatwe utrzymanie w czystości,
  • wygoda użytkowania,
  • trwałość i dobra jakość,
  • szczelność,
  • wykonane z materiałów bezpiecznych dla żywności.

Każde zaplecze gastronomiczne powinno być wyposażone w tego typu szafki gastronomiczne, aby zapewnić sobie jak najbardziej efektywne przygotowywanie posiłków i przechowywanie produktów spożywczych.