Cukiernictwo to sztuka, która polega na połączeniu z pozoru zupełnie niepowiązanych ze sobą produktów, takich jak jajka, mąka, mleko, czy cukier i stworzeniu z nich kulinarnego, słodkiego arcydzieła. Oprócz umiejętności potrzebnych do tego, by poddać surowce właściwej obróbce, w pracy cukiernika niezbędne są również odpowiednie narzędzia.
Rodzajem sprzętu do przyrządzania wypieków, który w ostatnich czasach coraz częściej gości zarówno profesjonalnych piekarniach, jak i w domowych kuchniach, są ranty cukiernicze.
Czym są i jak używa się takich narzędzi?
Rant cukierniczy jest narzędziem, które coraz częściej wypiera tradycyjne blachy do pieczenia. Mimo swojej prostej budowy (jest to stalowa blaszka o regulowanych wymiarach), jest on narzędziem uniwersalnym i znacząco ułatwiającym pracę cukiernikowi.
Użycie takiego sprzętu jest niezwykle łatwe – wystarczy położyć rant na płaskiej powierzchni, wyregulować jego kształt, wyłożyć spód papierem do pieczenia i wylać gotową masę na ciasto. Następnie pozostaje jedynie włożyć wszystko do piekarnika i piec, jak gdyby była to zwykła blacha do ciast.
Do czego wykorzystuje się ranty cukiernicze?
Wykorzystanie rantów jest bardzo szerokie i zależy też od ich budowy. Ranty dające się uformować w prostokąt mogą być wykorzystane przykładowo do przygotowywania deserów na zimno, jak również do przyrządzania zwykłych wypieków (np. mazurków, ciast drożdżowych, serników i wielu innych).
Podobne zastosowanie mają ranty okrągłym kształcie. Dzięki tym produktom bardzo proste jest również składanie i przekładanie masami tortów warstwa po warstwie. Wystarczy bowiem układać od góry kolejne warstwy, a kształt rantu zapewni, że końcowy wyrób będzie symetryczny.
Najnowsze komentarze