Jak dbać o kamień lawowy do grilla?

Kamienie lawowe do steków i innych dań cieszą się coraz większą popularnością. Łatwo się ich używa, wyglądają imponująco i równocześnie są praktyczne. Dzięki nim serwowane mięso smakuje wyjątkowo. Prawdziwym wyzwaniem może jednak być odpowiednie zadbanie o kamień lawowy. Jego pielęgnacja musi być właściwa, by nie ryzykować jego zniszczenie. Jak się za to zabrać?

Delikatne mycie

Kamień lawowy do grilla wbrew pozorom jest delikatny. Nie należy go szorować twardymi szczotkami i druciakami. Ewentualnych przypaleń nie powinno usuwać się czubkiem noża, ani niczym twardym. Do czyszczenia kamienia nie powinno się używać także silnych środków przeznaczonych do czyszczenia piekarnika lub grilla. Najlepiej jest zabrudzony kamień położyć w misce wypełnionej ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Kamień najlepiej jest po prostu umieścić w misce i pozwolić mu się odmoczyć. Po kilku do kilkunastu godzinach można wyjąć go z kąpieli i doczyścić miękką ściereczką. Na koniec trzeba całość dobrze spłukać i odłożyć kamień do wyschnięcia.

Bez sztaplowania

Mimo że kamienie lawowe cieszą się rosnącą popularnością… to wciąż są po prostu kamieniami. Oznacza to, że trzeba podchodzić do nich z pewną ostrożnością. Kamienie są ciężkie, nieprzeznaczone do przechowywania ich na wysokich półkach. Nie powinno się też układać ich w stosy. Ewentualny upadek mógłby stanowić zagrożenie dla zdrowia osób znajdujących się w pobliżu. Mógłby też uszkodzić same kamienie. Są one bardzo twarde, ale uderzając jedne o drugie mogą się uszkodzić – porysować lub wyszczerbić. W związku z tym korzystanie z nich nie będzie już wskazane.