Chłodziarki gastronomiczne – inwestycja na lata

Mówiąc wprost, bez odpowiedniego chłodzenia nie można mieć dobrego jedzenia. Kuchnia gastronomiczna powinna przypominać dobrze naoliwioną maszynę – precyzyjnie dostrojoną i płynnie poruszającą się – a urządzenia chłodnicze są kołami, które utrzymują wszystko w ruchu bezpiecznie i szybko. Jeśli chodzi o ochronę siebie i swoich klientów przed chorobami przenoszonymi przez żywność, jednym z najskuteczniejszych narzędzi jest chłodziarka gastronomiczna. 

Wybierz mądrze

To, co znajduje się wewnątrz chłodziarki, jest równie ważne jak to, co się w niej umieszcza. Wybór modelu z wentylatorem oznacza, że nie marnujesz cennego zimnego powietrza podczas otwierania i zamykania drzwi, jeśli naprawdę zależy Ci na maksymalnej wydajności i zrównoważonym rozwoju. Idealne byłyby również drzwi samozamykające. Aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnętrzną, poszukaj modelu z wyjmowanymi lub regulowanymi półkami, które pozwolą Ci na elastyczne wykorzystanie przestrzeni wewnątrz i będą nadążać za stale zmieniającymi się wymaganiami Twojej kuchni. Ważne jest, aby Twój model był łatwy do czyszczenia. Czas może być ograniczony, ale ważne jest, aby sprzęt chłodniczy był często czyszczony, więc wybór chłodziarki gastronomicznej, która oszczędza zarówno czas, jak i wysiłek, ale nadal utrzymuje cię w zgodzie z normami bezpieczeństwa żywności i wytycznymi, może być najlepszą decyzją. Łatwo dostępne lodówki i zamrażarki z wyjmowanymi uszczelkami drzwi i półkami mogą być najlepszym rozwiązaniem przy wyborze produktów.

chłodziarki gastronomiczne

Rozważ skraplacz

Istotnym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest skraplacz, ponieważ pomaga on regulować temperaturę urządzenia. Możesz wybrać chłodziarkę montowaną u góry lub u dołu, a każda z nich ma swoje zalety i wady. Jeśli priorytetem jest czyszczenie i konserwacja, to skraplacz montowany na dole jest prawdopodobnie najlepszym wyborem. Skraplacze montowane u góry lepiej unikają zatykania niż skraplacze montowane na dole, ale nie powinny być używane w kuchni, w której znajdują się grille. Nie wdmuchują one również ciepłego powietrza do lodówki, a drzwi zazwyczaj sięgają aż do ziemi. Spójrz na to, jak Twoja kuchnia jest ułożona i jakie są Twoje potrzeby w zakresie przechowywania, aby wybrać skraplacz.